به گزارش سارنا به نقل از فارس، اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت امور خارجه امروز (دوشنبه) هشتم اردیبهشتماه در نشست هفتگی با خبرنگاران به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ابتدا حادثه آتشسوزی بندر شهید رجایی را تسلیت گفت و از کشورهایی که در این خصوص با ارسال کمک و پیام تسلیت با مردم ایران ابراز همدردی کردند تشکر کرد.
این دیپلمات ارشد ایرانی همچنین گفت: نسلکشی و کشتار در فلسطین اشغالی با شدت بیشتر ادامه دارد. در هفتهای که گذشت قریب به 300 انسان بیگناه به شیوههای مختلف به قتل رسیدند. شاهد صحنههای بسیار هولناک از قحطی و به گرسنگی کشاندن مردم بودیم که بخش تکمیلی امحای استعماری فلسطین است و جامعه جهانی در این آزمون انسانی شکست خورد و نتوانست به مسئولیتهای خود عمل کند.وی افزود: تک تک انسانها وظیفه دارند به پا خیزند و اعتراض خود را بیان کنند و از نهادهای مسئول حفظ صلح و امنیت بینالمللی بخواهند به وظایفشان عمل کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی درباره اینکه آیا در بحث تحریمها و موضوع هستهای با طرف آمریکایی گفتوگویی شده است؟ گفت: ورود به جزئیات هر مذاکرهای باید در چارچوب کلیاتی که طرفهای مربوطه تفاهم کردند صورت بگیرد. هیچ جزئیاتی تفاهم نخواهد شد مگر اینکه چارچوب کلی ما در آن در نظر گرفته شود.وی افزود: خطوط قرمز را با جدیت رعایت خواهیم کرد.
وی درباره دو شهروند ایرانی بازداشتی در فرانسه شامل یک خبرنگار و مهدیه اسفندیاری اینها را نقض آزادی بیان و نوعی همراهی و همداستانی با جنایاتی خواند که در منطقه در حال وقوع است. هر دو مورد را به صورت جدی از مراجع ذیربط فرانسه پیگیری کردیم و در آخرین تحول موافقت شد با دیدار کنسولی برای خانم اسفندیاری و امیدواریم دولت فرانسه هر چه سریعتر تکلیف این موضوع را روشن کند.بقائی افزود: شهروندان ایرانی مرتکب جرمی نشدند جز اینکه احساسات خود را در باره جنایتی که در منطقه در حال وقوع است بیان کردند.
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره سفر هیأت فنی آژانس به تهران گفت: سفر این هیأت در ادامه مذاکراتی است که یک هفته قبل بین مدیرکل آژانس و مقامات ایرانی انجام شد و مقرر شد یک هیأت فنی از آژانس به تهران بیاید. این هیأت به تهران آمده و امروز ملاقاتی با مقامات سازمان انرژی اتمی خواهد داشت و یکی از مباحث مورد گفتوگو بحث موضوعات باقیمانده پادمانی است. وی افزود: برای ما مهم است آژانس به دور از فشارها وظیفه فنی و نقش حرفهای خود را ایفا کند.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤال CCTV چین درباره تعرفههایی که آمریکا بر دیگر کشورها وضع کرده؟ اظهار داشت: سیاست فشار حداکثری فقط منحصر به ایران نیست و این سیاستی است که در رابطه با خیلی از کشورها اعمال میشود و این سیاست مخل تجارت آزاد و ناقض بسیاری از قواعد و هنجارهای بینالمللی است و به تجارت بینالمللی آسیب میزند.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی سی.بی.اس گفت: ما در ملاء عام گفتوگو نمیکنیم.وی در این خصوص به ارسال پیام عراقچی به سه کشور اروپایی و دعوت به دیپلماسی اشاره کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤال خبرنگار سی.بی.سی کانادا درباره مناسبات ایران و کانادا اظهار داشت: ایران حامی صلح و ثبات در جهان است و اسرائیل تهدیدکننده صلح و ثبات در جهان و منطقه است.وی افزود: انجماد در روابط ایران و آمریکا یک طرفه از سوی کاناداییها صورت گرفت. ما آماده گفتوگو هستیم.بقائی به تحریمهایی که کانادا علیه ایران در این مدت اعمال کرد نیز اشاره کرد و گفت: گام اول این است که کانادا تحریمها را علیه ایران لغو کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره تهدیدات شب گذشته نتانیاهو گفت: قطعا خودشان بهتر از هر کسی میدانند هرگونه ماجراجویی و اقدام غلط علیه ایران با پاسخ کوبنده مواجه خواهد شد.وی افزود: کشورهای غربی و کسانی که حمایتهای خود را دست و دلبازانه از این رژیم ادامه میدهند فکر کنند که ایفای نقش در ادامه تهدید علیه صلح و امنیت بینالمللی میکنند.
وی درباره دور بعدی گفتوگوهای ایران و آمریکا هم بیان کرد: طبق تفاهم در مسقط و توسط میزبان عمانی اعلام شد دور بعدی مذاکرات برای شنبه برنامه ریزی شده است. درباره زمان و مکان منتظر طرف عمانی هستیم و تصمیم گیری در این خصوص با هر سه طرف خواهد بود.
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس درباره دعوت عراقچی از سه کشور اروپایی به دیپلماسی و اینکه گفته میشود این سه کشور از اینکه در روند گفتوگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا نیستند گلایهمند بودند و برخی گمانهزنیها هم حاکی از کارشکنی برخی از آنها در روند گفتوگوها از طریق تهدید به استفاده از مکانیسم ماشه دارد، آیا کنار ماندن آنها از این گفتوگوها به خواست و تصمیم ایران بوده یا آمریکا؟ گفت: هیچ کدام؛ انتخاب خودشان بوده است.
وی از فرانسه خواست که از استفاده از اتباع ایرانی برای پیشبرد برنامههای خود خودداری کند.
وی در پاسخ به سؤالی اظهار داشت: فاصله زمانی مذاکرات با تفاهم هر سه طرف انجام میشود. ما گفته بودیم هر روزی که بتوانیم تحریمهای غیرقانونی علیه ملت را برداریم به نفع ما خواهد بود. این تحریمها مستقیما و هدفمند زندگی تک تک ما را هدف قرار داده است.بقائی افزود: هدف اصلی تحریمها آزردن و فشار آوردن به تک تک مردم ایران است. ما در این خصوص جدی هستیم و اعلام کردیم محدودیتی قائل نیستیم و آمادهایم مذاکرات را ادامه دهیم. تصمیم گیری درباره فاصلههای زمانی و زمان مذاکرات باید با تفاهم هر سه طرف صورت بگیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره افزایش تنشها بین هند و پاکستان گفت: حادثهای که در شهر پهلگام رخ داد دردناک بود و بلافاصله محکوم و با خانواده جانباختگان و دولت و مردم هند ابراز همدردی کردیم.وی افزود: تروریسم هر کجا صورت بگیرد تهدید علیه صلح و امنیت است. عراقچی در تماس با همتای خود اعلام آمادگی کرد هر مساعی جمیلهای نیاز است صورت دهد برای جلوگیری از افزایش تنش.بقائی بیان کرد: دارای پیوندهای عمیق دینی فرهنگی و تمدنی با دو کشور هستیم و به هیچ عنوان نمیپذیریم در شبه قاره شاهد تنش بین این دو کشور آسیایی باشیم. رئیسجمهور در تماس با همتایان آمادگی ایران را برای جلوگیری از تنش اعلام کردند. امیدواریم هر دو کشور با متانت و خردورزی و خویشتنداری این موضوع را به نحو مناسبی که به نفع امنیت و ثبات منطقهای باشد مدیریت کنند.سخنگوی وزارت خارجه گفت: ما آماده هر نوع کمک در این روند هستیم.
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره سفر پزشکیان به باکو اظهار داشت: این سفر بسیار مهمی است و ماهها برای آمادهسازی مقدمات این سفر تلاش شد. معتقدیم این سفر میتواند فصل جدیدی را در روابط دوجانبه ایران و جمهوری آذربایجان ایجاد کند.بقائی ادامه داد: رابطه ما بسیار مهم است و ثبات و امنیت در قفقاز جنوبی برای ما اهمیت دارد. هم در سطح دوجانبه به عنوان دو کشوری که دارای علقههای تاریخی، فرهنگی و دینی هستند و هم کشوری که نقش تعیین کننده در ثبات قفقاز دارد این سفر برای ما مهم است.وی افزود: زمینههای لازم برای انعقاد موافقتنامهها و یادداشت تفاهمهای متعدد فراهم شود و این موضوع انجام میشود.
خبرنگار فونیکس چین از بقائی درباره نقش چین در منطقه سؤال کرد که بقائی افزود: با چین دارای دوستی دیرینه و رابطه شراکت راهبردی هستیم. رابطه با چین مبتنی بر احترام متقابل است و قائل بودن به منافع متقابل دو ملت که در این چند سال در طول نیم قرن اخیر برای ما ثابت شده است. گلایههایی که بعضا از سوی برخی کشورهای اروپایی و آمریکا درباره نقش چین در منطقه و یا رابطه ایران و چین مطرح میشود بیش از اینکه مبتنی بر واقعیت باشد موضوعی سیاسی است و به نگاههای ژئوپلیتیک آنها به منطقه غرب آسیا و جهان برمیگردد.وی افزود: چین در تمامی این سالها نقش سازندهای در تحولات منطقه ایفا کرده است و کافی است کشورهای منطقه نقش خودشان و چین را مقایسه کنند. چند پایگاه نظامی توسط چین در منطقه ما ایجاد شده است و چقدر چین از نسلکشی و جنایات در منطقه ما حمایت کرده و چه میزان در منطقه ما مداخله کرده است.سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: کشورهایی که از این نقش گلایهدارند لازم است به عملکردهای خود توگجگه کنند. مردم منطقه ما ناراحت و عصبانی هستند که حمایتهای همه جانبه این کشورها از اسرائیل دلیل اصلی تداوم ناامنی در منطقه است. نقش چین در جهت آبادانی کشورهای در حال توسعه در منطقه است.
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره بازداشت چند تبعه ایرانی از جمله یک عکاس در افغانستان گفت: چند نفر بیشتر در افغانستان در بازداشت نیستند و به تعداد انگشتهای دست نمیرسد. تا جایی که اطلاع دارم یکی از کسانی که دستگیر شده بود آزاد شد و در خصوص عکاسی که در بازداشت است در بخش کنسولی وزارت خارجه و سفارت ما در کابل پیگیر این موضوع هستند.
وی در پاسخ به سؤال دیگری گفت: در این دور از مذاکرات کارشناسان اقتصادی و کارشناسان مجرب و بارز و توانمند در حوزه تعامل با آژانس حضور داشتند و در ادامه مسیر هم هر جا لازم باشد استفاده خواهیم کرد.سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: خاتمه تحریمها به نحو موثر یک کلیدواژه است که در ذیل آن مجموعهای متنوع از تعهدات باید درج شود. فراهم آوردن دسترسی آزاد به داراییهای ایران یکی از مطالبات ماست. بلوکه شدن این داراییها ناحق و غیرقانونی انجام شده و این موضوع بخشی از روند مذاکراتی در بحث تحریمها خواهد بود.
وی درباره اتهاماتی که هلند به ایران وارد کرد به احضار سفیر هلند در تهران به وزارت خارجه اشاره کرد و گفت: اینها مبتنی بر حدسیات و کلیشههای ذهنی است و براساس فرضیات بی مبنا اتهاماتی متوجه ایران کردند.سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: قابل قبول نیست طرفی در منطقه اقدامات جنایتکارانه صورت بدهد و هر از چند گاه اتهاماتی علیه ایران مطرح کنند وی همچنین گفت که سفرای سوئد و هلند در تهران هر دو در پی طرح ادعاهای بی اساس علیه ایران به وزارت خارجه احضار شدهاند.
این دیپلمات ارشد ایرانی همچنین گفت: اینکه طرف مقابل تحریمها را چگونه رفع کند به خودشان مربوط است و اینکه چگونه تعهداتشان را اعمال کنند خودشان باید تصمیم بگیرن. ما هم درباره اجرای تعهدات خود، خودمان تصمیم میگیریم.
بقائی در پاسخ به سؤال خبرگزاری فرانسه درباره انفجار بندر شهید رجایی گفت: تحقیقات درباره علت این انفجار در حال انجام است.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤال خبرنگار اسپوتنیک درباره اینکه آیا به غیر از روسیه کشورهایی دیگری نیز اقدام به کمک به ایران در پی آتشسوزی بندر شهید رجایی اظهار داشت: تعداد قابل توجهی از کشورها اعلام آمادگی کردند و روسیه جزو اولین کشورهایی بود که اقلام مورد نیاز را ارسال کرده و از روسیه و سایر کشورهایی که اعلام آمادگی کردند تشکر میکنم.وی همچنین گفت که سفر رئیسجمهور به چین در دستور کار است.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به این سؤال که آیا ایران با حاکمان فعلی سوریه در تماس است؟ و آیا برنامهای برای بازگشایی سفارت در سوریه در دستورکار دارید؟ اظهار داشت: خیر
وی درباره برگزاری نشست وزرای خارجه بریکس در برزیل اظهار داشت: بریکس نمونه تمایل کشورها برای حفظ چندجانبهگرایی در سطح بینالمللی است و در حوزههای مختلف سعی دارد نقش مهمی را ایفا کند. این اجلاس در سطح وزرای خارجه است و به دلیل اینکه همزمان با سفر رئیسجمهور در باکو شده است در سطح معاون دیپلماسی وزارت خارجه در این نشست شرکت میکنیم.بقائی اضافه کرد: موضوعات اقتصادی پررنگ است و مصمم هستیم از این نشستهای بینالمللی که نقش مهمی در صیانت از چندجانبه گرایی ایفا میکند، نقش سازنده و مؤثری داشته باشیم.
نظر بدهید