عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تبیین کرد:

نقش بی بدیل امام جواد (ع) در عبور جامعه شیعی از بحران ها


حجت الاسلام مطهری گفت: امام جواد (ع) با تدابیر هوشمندانه ای که به کار گرفتند، علی رغم دوران کوتاه امامتشان توانستند نقش بی بدیلی در عبور جامعه شیعه از این بحران ایفا کنند.

7/11/2021 8:03:14 PM
کد خبر: 6864

به گزارش سارنا به نقل از مهر و به نقل از روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، حجت الاسلام حمیدرضا مطهری ضمن عرض تسلیت به مناسبت شهادت مظلومانه امام جواد (ع) به تبیین نقش آن حضرت در حفظ و صیانت از تشیع پرداخت و اظهار داشت: در دوره‌ای که ایشان به امامت رسیدند، بحران‌های فکری و فرهنگی و انحرافات عقیدتی، جامعه مسلمانان را فرا گرفته بود.
وی با اشاره به ادله ایجاد بحران‌های فکری و فرهنگی و انحرافات عقیدتی گفت: شکل گیریجریان‌های انحرافی و ورود افکار سایر ملل در میان مسلمانان، از جمله چالش‌هایی بود که جریان تشیع در آن دوران را با بحران مواجه کرده بود.

رئیس پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت (ع) پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تصریح کرد: بزرگان فرق مختلف در مواجهه با این بحران‌ها گرفتار شدند و حتی دستگاه حاکم نیز نتوانست آن گرفتاری‌ها و بحران‌ها را برطرف کند، اما امام جواد (ع) با تدابیر هوشمندانه ایکه به کار گرفتند، علی رغم دوران کوتاه امامتشان توانستند نقش بی بدیلی در عبور جامعه شیعه از این بحران ایفا کنند.
وی با بیان اینکه امام جواد (ع) در سنین کودکی به امامت و در سنین جوانی به شهادت رسیدند، افزود: آن حضرت در این فاصله اندک به خوبی توانستند اقدامات مهم و ارزنده ای را انجام دهند و جامعه شیعه را از بحران‌ها نجات بخشند.

حجت الاسلام مطهری با بیان اینکه یکی از راهکارهای امام جواد (ع) برای حفظ تشیع، مقابله با جریان‌های انحرافی بود، عنوان کرد: برخی از این جریان‌ها مانند واقفیه از درون مذهب تشیع بود و برخی دیگر مانند فتنه «خلق قرآن» نیز اختصاص به شیعیان نداشت؛ فتنه «خلق قرآن» فتنه‌ای را در درون جامعه پدید آورد و حتی دستگاه خلافت عباسی هم به آن دامن زد، اما امام جواد (ع) با تدابیر هوشمندانه خود جامعه شیعه را از ورود به این فتنه برحذر داشتند.

وی، اهتمام امام جواد (ع) به هم گرایی اسلامی برای حفظ کیان تشیع اشاره کرد و با اشاره به اینکه ایشان از طریق وحدت و حفظ یکپارچگی امت اسلامی از کیان تشیع صیانت کردند، گفت: ایشان همواره شیعیان و پیروان خودشان را بر حفظ یکپارچگی امت اسلامی سفارش می‌کردند و طبیعتاً این حفظ وحدت و یکپارچگی اسلامی به طور خودکار حفظ شیعیان را به دنبال داشت؛ ایشان همواره تلاش داشتند تا جامعه شیعه جامعه‌ای جدا از دیگر مسلمانان معرفی نشود.

عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تصریح کرد: امام جواد (ع) حتی با مخالفان فکری خودشان مناظره می‌کردند و همواره سعی داشتند که باورها و مقدسات دیگران مورد اهانت قرار نگیرد و این بدان جهت بود که هم گرایی، سبب رفع تهدید از جامعه می‌شد و وقتی تهدید از یک جامعه برداشته شود، بدون شک آن جامعه حفظ خواهد شد.

وی، اقدام دیگر امام جواد (ع) برای حفظ تشیع را «زدودن انحرافات از تشیع» دانست و تأکید کرد: یکی از مهم‌ترین خطراتی که همه جوامع به ویژه جامعه شیعه را تهدید می‌کند، تحریفات و انحرافاتی است که پیرامون مباحث مکتبی شکل می‌گیرد؛ در آن دوران، «واقفیه» و «غالیان» خطر بزرگی برای تشیع به شمار می‌رفتند و امام جواد (ع) با مقابله و زدودن این انحرافات، مکتب اصیل تشیع را حفظ کردند.

حجت الاسلام مطهری در پایان و در تبیین علت امامت امام جواد (ع) در سنین کودکی خاطرنشان کرد: در آن دوران، جامعه شیعه به عصر غیبت نزدیک می‌شد و می‌توان کم سن و سال بودن ایشان را مقدمه‌ای برای ورود جامعه به عصر غیبت تلقی کرد، زیرا بعد از امامت ایشان افکار عمومی به نوعی امامت در سنین کودکی را پذیرفتند، چنانکه در آغاز امامت امام هادی (ع) علی رغم آنکه ایشان نیز در کودکی به امامت رسیدند، مخالفتی با ایشان صورت نگرفت.

نظر بدهید


نام:


ایمیل:


موضوع:


توجه: دیدگاه هایی که حاوی توهین و تهمت و یا فاقد محتوایی که به بحث کمک میکند باشند احتمالا مورد تایید قرار نمیگیرند.