مراسم جایزه «دستاورد علمی» که در آن از دانشمندانی که در حال متحول کردن جهان هستند، تقدیر میشود و جوایز نقدی قابل توجهی نیز دارد، در هالیوود در حالی برگزار شد که این نوآوران توسط ستارههای هالیوودی احاطه شده بودند.
به گزارش سارنا به نقل از ایسنا و به نقل از وبسایت رسمی جایزهی دستاورد علمی، در روز ۱۵ آوریل سال میلادی جاری، مشاهیر هالیوود و رهبران برجسته جامعهی تجاری و دانشگاهی با تمام قوا گردهم آمدند تا دستیابی به علوم و دستاوردهای علمی را در نهمین مراسم «جایزه دستاورد علمی»(Breakthrough Prize) جشن بگیرند. این مراسم که پیش از این همیشه در سانفرانسیسکو برگزار میشد برای اولین بار در هالیوود اجرا شد.
مجری این مراسم جیمز کوردن(James Corden) بازیگر و برنده جایزه امی بود و چهرهها و ستارههای هالیوودی همچون کریستن بل(Kristen Bell)، رابرت داونی جونیور(Robert Downey Jr)، گال گدوت(Gal Gadot)، می جمیسون(Mae Jemison)، بری لارسون(Brie Larson)، ادوارد نورتون(Edward Norton)، لورن ریدلاف(Lauren Ridloff)، کلویی ژائو(Chloé Zhao)، ماگنوس کارلسن(Magnus Carlsen)، لی لی کالینز(Lily Collins)، دنی دویتو(Danny DeVito)، لزلی اودوم جونیور(Leslie Odom Jr) و کریس پاین(Chris Pine) در آن حضور داشتند. در این مراسم همچنین جان لجند(John Legend) خوانند و موزیسین سرشناس آمریکایی به اجرای برنامه پرداخت.
در این رویداد ویژه، ستارگان صحنهی نمایش و ورزش گردهم آمدند تا از دانشمندان برجسته جهان که فعالیتهایشان به دستاوردهای علمی امروزی منجر شده است، تجلیل کنند. جایزه دستاورد علمی از دستاوردهای تحقیقاتی دانشمندان برتر جهان تقدیر و سالانه بیش از ۱۵ میلیون دلار جوایز به برندگان اعطا میکند. هر جایزه سه میلیون دلار است و در زمینههای علوم زیستی، فیزیک بنیادی و ریاضیات ارائه میشود.
علاوه بر این، هر سال جوایز افقهای نو(New Horizons) در حوزه فیزیک و ریاضیات به مبلغ ۱۰۰ هزار دلار به محققان تازه کار و همچنین جایزه مرزهای نو مریم میرزاخانی (aryam Mirzakhani New Frontiers) به مبلغ ۵۰ هزار دلار به زنان ریاضیدانی که به تازگی دکترای خود را به پایان رسانده و نتایج مهمی به دست آوردهاند، اعطا میشود.
اجرای مراسم جایزه دستاورد علمی از سال ۲۰۱۹ و با شروع همهگیری کووید-۱۹ متوقف شده بود و در آن از گروهی از برندگان این جایزه که نمایندهی برندگان سه سال قبل یعنی ۲۰۲۱، ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ هستند، تجلیل شد.
ستارههای اصلی این صحنه دانشمندانی همچون درو وایزمن(Drew Weissman) و کاتالین کاریکو(Katalin Karikó) بودند که قدم گذاشتن آنها روی صحنه با تشویق حاضرین همراه شد. آنها تحقیقاتی اساسی برای توسعه واکسنهای مبتنی بر آرانای پیامرسان کووید-۱۹ انجام داده بودند و در سال ۲۰۲۲ موفق به دریافت جایزهی دستاورد علمی در بخش علوم زیستی شدند.
در سال جاری ۱۵.۷۵ میلیون دلار به برگزیدگان اهدا شد.
جایزهی مرزهای نو مریم میرزاخانی
سه جایزهی مریم میرزاخانی نیز هر کدام به ارزش ۵۰ هزار دلار به ریاضیدانان زنی که به تازگی دورهی دکترای خود را به پایان رسانده و به نتایج پژوهشی مهمی دست یافتهاند اعطا شد.
برندگان جایزه مریم میرزاخانی در سال ۲۰۲۳ مگی میلر(Maggie Miller) از دانشگاه استفورد و موسسه ریاضیات کِلِی، جین یانگ پارک(Jinyoung Park) از دانشگاه استفورد و ورا تراب(Vera Traub) از دانشگاه بُن بودند.
جایزه دستاورد علمی در حوزه علوم زیستی
این جایزه به کلیفورد پی. برانگوین(Clifford P. Brangwynne) از دانشگاه پرینستون، موسسه پزشکی هوارد هیوز(Howard Hughes) و آزمایشگاه زیستشناسی دریایی و آنتونی هایمن(Anthony A. Hyman) از موسسه زیستشناسی سلولی مولکولی و ژنتیک ماکس پلانک برای کشف یک مکانیسم بنیادی سازماندهی سلولی با جداسازی فازی پروتئینها و آرانای به قطرات مایع بدون غشاء اهدا شد.
دمیس حسابیس(Demis Hassabis) و جان جامپر(John Jumper) از دیپ مایند(DeepMind) نیز این جایزه را برای توسعه روشی که با استفاده از هوش مصنوعی یادگیری عمیق به سرعت و با دقت ساختار سه بعدی پروتئینها را از توالی اسید آمینه آنها پیشبینی میکند این جایزه را دریافت کردند.
امانوئل میگنوت(Emmanuel Mignot) از دانشکده پزشکی دانشگاه استنفورد و ماساشی یاناگیساوا(Masashi Yanagisawa) از دانشگاه تسوکوبا(Tsukuba) نیز برای کشف اینکه حمله خواب به دلیل از دست دادن جمعیت کوچکی از سلولهای مغزی که ماده تحریککنندهی بیداری را میسازند رخ میدهد دریافت کردند. کشف آنها راه را برای توسعه درمانهای جدید برای اختلالات خواب هموار میکند.
جایزه دستاورد علمی در حوزه فیزیک بنیادی
جایزه دستاورد علمی در حوزهی فیزیک بنیادی به چهار نفر برای فعالیت در زمینهی اطلاعات کوانتومی اهدا شد. این جایزه به چارلز اچ. بنت(Charles H. Bennett) از مرکز تحقیقات توماس جی واتسون، ژیل براسارد(Gilles Brassard) از دانشگاه مونترال، دیوید دویچ(David Deutsch) از دانشگاه آکسفورد و پیتر دبلیو شُر(Peter W. Shor) از موسسه فناوری ماساچوست اهدا شد.
جایزه دستاورد علمی در حوزه ریاضیات
جایزه دستاورد علم در حوزه ریاضیات به دنیل ای اسپیلمن(Daniel A. Spielman) از دانشگاه ییل برای مشارکتهایش در علوم نظری رایانه و ریاضیات از جمله نظریه گراف طیفی، مسئلهی کادیسون سینگر(Kadison–Singer problem)، جبر خطی عددی و نظریه کدگذاری اهدا شد.
جایزه افقهای نو
علاوه بر آن جایزهی افقهای نو هر کدام به ارزش ۱۰۰ هزار دلار به ۱۱ دانشمند و ریاضیدان تازه کار اهدا شد. دیوید سیمونز دافین(David Simmons-Duffin) از موسسه فناوری کالیفرنیا، آنا گراسلینو(Anna Grassellino) از آزمایشگاه فرمی اهدا شد. شش دانشمند دیگر این جایزه را به طور مشترک برای توسعهی آرایههای انبرک نوری برای استفاده در علم اطلاعات کوانتومی، اوزان و مقادیر و فیزیک مولکولی دریافت کردند. این شش دانشمند شامل هانس برنین(Hannes Bernien) از دانشگاه شیکاگو، مانوئل اندرس(Manuel Endres) از موسسه فناوری کالیفرنیا، آدام کافمن(Adam M. Kaufman) از موسسه ملی استاندارد و فناوری و دانشگاه کلرادو، کانگ کوئن نی(Kang-Kuen Ni) از دانشگاه هاروارد، هانس پیچلر(Hannes Pichler) از دانشگاه اینسبروک و آکادمی علوم اتریش و جف تامپسون(Jeff Thompson) از دانشگاه پرینستون بودند.
جایزهی افقهای نو در حوزهی ریاضیات نیز به آنا کاراییانی(Ana Caraiani) از امپریال کالج لندن و دانشگاه بن، رونن الدان(Ronen Eldan) از موسسهی علوم ویزمن و تحقیقات مایکروسافت و جیمز مینارد(James Maynard) از دانشگاه آکسفورد و موسسه مطالعات پیشرفته اهدا شد.
درباره جایزه دستاورد علمی بیشتر بدانیم
این جایزه که به عنوان «اسکار علم» نیز شناخته میشود، دستاوردهای تحقیقاتی دانشمندان برتر جهان را به رسمیت میشناسد و سالانه حدود ۱۵ میلیون دلار جوایز اعطا میکند. اهدای این جایزه از سال ۲۰۱۲ آغاز شده است و مراسم سال ۲۰۲۳ نهمین مراسم اهدای این جایزه بوده است.
هر جایزه سه میلیون دلار است که در رشتههای علوم زیستی، فیزیک بنیادی و ریاضیات ارائه میشود. علاوه بر این، هر ساله حداکثر جایزه افق نو در حوزهی فیزیک و ریاضیات و حداکثر سه جایزه مرزهای نوی مریم میرزاخانی به محققان اعطا میشود.
مراسم جایزهی دستاورد علمی توسط سرگئی برین(Sergey Brin)، پریسیلا چان(Priscilla Chan)، مارک زاکربرگ، جولیا و یوری میلنر، و آن وویچیکی(Anne Wojcicki) بنیان نهاده شد و توسط بنیادهای تاسیس شده توسط آنها حمایت میشود. کمیتههایی متشکل از برندگان قبلی برندهی جایزه در هر زمینه را انتخاب میکنند.
هدف از این جایزه پیشرفت دانش بنیادی، جشن گرفتن دستاوردهای علمی و استفاده از نوآوریهای علمی و فناوری برای بهبود زندگی مردم و الهام بخشیدن به نسلهای آینده است.
نظر بدهید